Gyömbértea - ahogy mi isszuk
Mára már közhelynek számít, hogy a boltban nem kapni élelmiszert, és még a legártatlanabbnak vagy legegészségesebbnek tűnő termékről is hamar kiderül, hogy annyira nem ártalmatlan, azaz nem is annyira egészséges. Nincs ez másként a teával sem.
Régóta nem iszom már fekete teát, a koffeinmentes gyümölcsteaként eladott "keverékekről" pedig egyszerű józan ésszel is belátható, hogyha annyi csipkebogyó lenne a világon, amennyit megveszünk csipkebogyóteaként, akkor szerintem a világgazdaság sem foglalkozna mással, csak e növény termesztésével. Néha persze "becsúszik" a kosárba, és főként akkor látom hasznát, amikor felgyorsult világunkban azonnal kell a tea, de igyekszem egyre ritkítani az alkalmakat.
Minden alkalommal, amikor kimegyek a spájzba, és szemrevételezem a nyáron gyűjtött és leszárított gyógynövényeket, sokszorosan örül a szívem. Egyrészt, mert rengeteg innivalót raktároztam el. Aztán azért is, mert ezek garantáltan tiszta, természetes, egészséges és bio dolgok. Harmadrészt finom. Végül pedig: a családom is szereti.
Gyömbért nem tettem el, azt a zöldségesnél szoktam vásárolni. Egy nagyobb darabot, kb. tenyeremnyit felvágok kis kockákra, és 3-3,5 liter vízben felteszem főni, kis lángon, lefedve. Az eredeti recept csak gyömbért tesz a teába, én azonban gyakran teszek bele 2-3 rúd fahéjat és pár csipetnyi szegfűszeget is. Az utóbbi erősíti a gyömbér csípős ízét, ezért kisgyerekesek módjával használják. Gyakran így is erősre sikerül, de kevés vízzel hígítva könnyen orvosolható a probléma. Mézzel isszuk, a lányom gyakran kifejezetten kéri a mézes teát.
Gyógyhatásaikról későbbre ígérek egy hosszabb írást, alapvetően antibakteriális, vírusölő és tisztító hatásúak, így megfázáskor gyakran ittuk. Gyermekek is fogyaszthatják.
Képek: mindmegette.hu, egeszsegkalauz.hu