Gyógynövényeink: Porcsin

Portulaca oleracea

Egyetek porcsint!

Nagyon-nagyon finom, és rendkívül egészséges.

  1. További nevek, besorolás

 

* disznó orra (T)

* disznója (AV)

* disznóorja (T)

* disznóporcsin (AV)

* főzelék porcsin (T)

* kövérfű (AV)

* kövérke (AV)

* kövérlányka (AV)

* kövérporcsin (Duke)

* poncsér (AV)

* portuláka (T)

 

 

porcsin

törzs

osztály

rend

család

nemzetség

faj

zárvatermők

kétszikűek (magnoliophyta)

szegfűvirágúak (Caryophyllales)

porcsinfélék (Portulacaceae)

Portulaca

Portulaca oleracea

 

* eredete kérdéses:

          * ázsiai: Nyugat-Himalájától indulva Afrika és Európa mérsékelten meleg területein is elterjedt (Dél-Oroszországtól Görögországig) (AV, W, T) vagy amerikai eredetű (AV, T)

          * már az ókori népek is termesztették és fogyasztották (AV, T)

          * Európába afrikai közvetítéssel került, és a középkorban kezdték el termeszteni (T)

          * a középkorban jelentős zöldségnövénynek számított, főleg a németeknél és a dél-európai országokban, de az újabb zöldségfélék terjedésével szerepe csökkent, majd teljesen elfelejtették (T)

          * ma már az egész világon elterjedt, de csak Hollandiában (kivitelre is) és Nyugat-Európa egyes országaiban termesztik – míg a trópusi és szubtrópusi területeken általánosan elterjedt tápláléknövény (T)

          * a Himalája lábánál egészen 2000–3000 méter magasságig előfordul vadon

          * Egyiptomban és Szudánban nemesített változatait kerti növényként termesztik (AV)

          * Magyarországon vadon is előfordul (AV)

* itthon általában gyomnövényként tartjuk számon (AV)

* az ókorban varázslatok kivédésére is használták, egy középkori hiedelem szerint pedig ha az ágyat körbeszórták vele, távol tartotta az ártó szellemeket (T)

* homokos talajú kertekben él (AV) – talajban nem válogatós, megfelelő számára a laza homoktalaj és a kötött agyagos is, de kedveli a jó vízáteresztő, mérsékelten kötött, meszet tartalmazó földet (T)

* érzékeny a nitrogénhiányra, megáll a növekedése, levelei elvékonyodnak és elszíneződnek (T)

* szélsőséges hőmérsékletű területeken is megtalálható, bár inkább csak 20-25 fokos melegben fejlődik – ez Közép-Európában július-augusztusban következik be (T)

* nagyon fényigényes (T)

* öntözés nélkül még aszályos időszakban is termeszthető – a túlöntözésre azonban érzékeny (T)

* csupasz, 30 cm magas, egynyári növény (W, T)

          * húsos, kúszó szára van (W)

          * levelei: pozsgásak, fényesek (AV, T), sötétzöld színűek, tojásdad alakúak (W), lapát alakúak, nagyok, a pozsgás levél a tartós vízhiányhoz igazodik (T), érdekes, borsos-citrusos ízűek (mm)

          * virágai: 5-6 szirom (W), sárgák, aprók, csukottak és a murváskodó levelek hónaljában ülnek

          * magjai: rendkívül aprók, 1 mm-nél kisebb átmérőjűek, barnásfeketék, csipkés szélűek és fényes rücskös felületűek

          * karógyökere nem hatol mélyebben a talajba, de sok oldalgyökeret fejleszt (T)

          * kerti változatának szára felálló, a vadon előfordulóé elterülő (T)

          * a levelek és hajtások víztartalma 92–94 százalék, zsírtartalma 2,2–2,4 százalék

* gyorsan terjed, szinte kiirthatatlan (AV)

* lehet eső, szárazság (AV)

* kellemesen sós ízű (AV)

* gyenge télen áttelelhet (T)

* két eltérő színű fajtája: zöld és aranysárga portuláka (T)

 

  1. Gyűjtés

* június végétől, egész nyáron, a virágzás előtt gyűjthető (AV)

* leveleit, fiatal hajtásait gyűjtjük (AV)

* a legmegfelelőbbek a közvetlenül a virágzás előtt begyűjtött levelek és hajtások (AV)

 

  1. Hatóanyag

* antioxidánsok

          * A-vitamin (Duke)

          * C-vitamin (Duke, AV, W, LB): régen a skorbut ellen használták (T)

          * E-vitamin (Duke, AV, W, LB)

          * glutation (Duke, AV, W)

* omega-3 zsírsav: a növények közül ebben található a legtöbb (Duke, AV, W), a növény több mint 15 százalékát teszi ki; 100 gramm szárított levél 300–400 mg zsírsavat tartalmaz (LB)

          * alfa-liposav (vízben és zsírban is oldódó antioxidáns), egy csésze porcsinlevéllel 300–400 mg ALA kerül a szervezetünkbe (AV)

          * alfa-linolénsav (mm)

* karotinoidok, pl. béta-karotin (Duke, AV, W, LB)

* ásványi anyagok: kálium (Duke, LB); folsav, lítium, magnézium és kalcium (főleg együtt; szárazanyag-tartalmát tekintve akár 2-2%-os magnézium- és kalciumtartalom), (Duke), foszfor (70 mg), kevés vas (T)

* ásványi sók (AV)

* B1- és B2-vitamin: 40–60 mg (AV, T)

* oxálsav (AV)

* alkaloidák (AV)

* zsírsavak (AV)

* kumarinok (AV)

* flavonoidok (AV)

* szívglikozidok (AV), glikozidok (AV)

* mész: 130 mg (T)

* dopamin (LB)

* pektin (LB)

 

  1. Indikációk

friss levelek, hajtások

* állóképesség növelésére: magnéziumtartalma miatt (Duke)

* anyagcsere-szabályozó (mm)

* aranyér tüneteit enyhíti (AV)

* artériák védelme (AV, W, LB)

* asztmaellenes: viszonylag gazdag forrásnak számít (Duke)

* bélmozgást serkentő hatás (T)

* bőrpanaszokra, bőrgyulladásra, arcpakolásként (Duke, AV)

* bursitisre (nyálkatömlő-gyulladásra): magnéziumtartalma miatt (Duke)

* csontproblémák kezelésére: magnéziumtartalma miatt (Duke)

* depresszió ellen: ásványi anyag-tartalma miatt: magnézium, kálium, kalcium, folsav, lítium (szárazanyag-tartalmát tekintve akár 16%-nyi depresszió elleni vegyületet is tartalmazhat) (Duke)

* égési sebek: antibiotikus, antifungális (AV)

* ekcéma: antibiotikus, antifungális (AV)

* energia növelésére: magnéziumtartalma miatt (Duke)

* epebetegségekre (T)

* érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő hatás: omega-3 zsírsavtartalma miatt (W, LB)

* érrendszeri betegségek megelőzésére és kezelése (AV, magyar népgyógyászat, LB)

* fejfájás ellen: magnéziumtartalma miatt (Duke, AV)

* fekélyek: antibiotikus, antifungális (AV)

* féreghajtó (AV)

* fertőtlenítő (mm)

* fogínygyulladás kezelésére: magnézium- és C-vitamin-tartalma miatt (Duke, AV: Maria Treben)

* fogínysorvadás kezelésére (AV: Maria Treben)

* fogínyvérzésre, a levelét rágva (AV: Maria Treben)

* gyomorfájdalomra (mm)

* gyomormozgást serkentő hatású (T)

* gyulladásgátló és -csökkentő: omega-3 zsírsavtartalmának köszönhetően (AV, W, LB)

* hánytatószerként használták a zuluk (T)

* hashajtó (mm)

* hasi fájdalomra (mm)

* hasmenés ellen (LB: Kína)

* herpesz kezelésére, pl. megpárolva (Duke: kínai orvoslás)

* hólyaghurutban (mm)

* húgyúti betegségekben és gyulladásokban (AV: magyar népgyógyászatban; LB: Kínában, T)

* időszakos sántítás: a szív- és érrendszeri megbetegedésből következő sántítást omega-3 zsírsav- és antioxidáns-tartalma (pl. C-vitamin-tartalma) miatt kezelni képes

* immunerősítő: antioxidáns- (pl. C- és E-vitamin-, glutation-) és karotinoid- (pl. béta-karotin) -tartalma miatt (AV, W, LB)

* influenza tüneteinek enyhítésére (AV)

* íngyulladásra: magnézium-tartalma miatt (Duke)

* izomgörcsök fellazítására: a friss növény szárát és leveleit összetörve fogjuk vászonruhába, és rögzítsük a sérült testrészre (akár egész éjszakára is) (AV, W, LB)

* izomproblémák kezelésére: magnéziumtartalma miatt (Duke)

* kötőszöveti problémák kezelésére: magnéziumtartalma miatt (Duke)

* különféle szívbetegségek és szívinfarktus megelőzése: antioxidáns-tartalma miatt (Duke)

* láz ellen (LB: Kínában)

* magas vérnyomásra: magnéziumtartalma miatt (Duke)

* megfázás tüneteinek enyhítésére (AV)

* öregedés lassítása: antioxidáns-tartalma miatt (Duke, AV, W, LB)

* övsömör kezelésére, pl. megpárolva (Duke: kínai orvoslás)

* pikkelysömör kezelésére: antioxidáns-tartalma (pl. glutation-, A-, C- és E-vitamin-tartalma) miatt, pl. megpárolva, salátának (Duke)

* rák ellen: antioxidáns-tartalma miatt (Duke)

* ráncok ellen: antioxidáns-tartalma miatt (pl. arcmaszknak 15–30 percig) (Duke)

* reumás megbetegedések kezelésére belsőleg és külsőleg pakolásként (AV)

* sebekre: antibiotikus, antifungális (AV)

* szívbetegségek megelőzésére és kezelésére (szívinfarktus ellen, szívritmuszavarokra stb.): antioxidáns- és omega-3 zsírsav-, magnézium- és kalciumtartalma miatt (Duke, AV, magyar népgyógyászat, W, LB), szívgyengeség ellen (LB: Indonéziában)

* szklerosis multiplexre: magnéziumtartalma miatt (Duke)

* szürkehályog kialakulásának megelőzése: antioxidáns- (pl. glutation-, C- és E-vitamin-), karotinoidtartalma (pl. béta-karotin) miatt (Duke)

* tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére (AV)

* véralvadásgátló hatású: omega-3 zsírsavtartalma miatt (W, LB)

* vércukorszintre kifejtett hatás (AV, W, LB)

* vérhasban szenvedőknél is használták (T)

* vérkeringést serkentő hatás: omega-3 zsírsavtartalma miatt (W, LB)

* vérkoleszterinre kifejtett hatás (AV, W, LB)

* vértisztító (AV)

* vérzéscsillapító (AV)

* vízhajtó (mm)

 

célzott alkalmazás

* bőrpanaszokra arcpakolás: egy marék kövérporcsint ananásszal és sárgarépával keverjünk el; a kapott pép élénkítő és gyógyhatású arcpakolás; 20 percig maradjon az arcon; hűsítő arcmaszknak 15–30 percig (Duke)

* repedezett és ráncos bőr és köröm ápolása: kinyomott leveléből készített krém (T)

* depresszió elleni saláta: leveles saláta, szőrös disznóparéj (amaránt), kövérporcsin, fehér libatop, vízitorma, kakukkfű-öntettel (Duke)

* fogínygyulladást megelőző saláta: pároljunk össze tetszőleges arányban gyermekláncfüvet, csalánlevelet, kövérporcsint és spenótlevelet (Duke)

* magnéziumsaláta: friss porcsin, zöldbab, spenót, fejessaláta tetszés szerinti mennyiségben, mákkal megszórva (további magnéziumforrások: zöldbab, zab, szembab, spenót; koriander, gyermekláncfű, édesgyökér, tépősaláta, csalán) (Duke)

* izomgörcsre borogatás: 100 gramm friss növényt tegyünk 1 dl hideg vízbe, forraljuk fel, és 15–30 percig lassú tűzön forraljuk; naponta 1-2 alkalommal borogassuk a fájó testrészt

 

receptek

* tartósítás:

          * fagyasztás (AV)

          * befőzés (AV)

          * szárítva (AV), de elveszti értékes íz- és zamatanyagait (T)

          * savanyúságként: megsózva, (bor- vagy alma-) ecetes felöntőlével vagy borban (T), esetleg borsikafűvel, tárkonnyal, pár szem borssal, borókával, szegfűborssal, néhány gerezd fokhagymával (mm)

          * leveleit kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el (T: régi angol receptek szerint)

          * nyáklevesek fűszerezésére használják (T)

* nem szabad az étellel együtt főzni!, csak tálalás előtt hintsük az ételre: így kevésbé veszíti el értékes zamatanyagait és C-vitamin-tartalmát (T, AV)

* diétás étkezésre nem alkalmas (T)

* egy adag párolt porcsin magnéziumtartalma megegyezik a nyers növény magnéziumtartalmával: 230 gramm

* főtt és sült húsokhoz és grillezett ételekhez (AV)

* krémleves: hagymát főzünk csontlébe, megfűszerezzük (só, bors), majd turmixgépbe öntjük 50-60 dkg nyers porcsinnal, 2 tojással, és mixelés után felforraljuk; tejföllel tálaljuk (T)

* leves: forró csontlébe személyenként 4-5 porcsinhajtást, hagymát, fűszerkeveréket (citromlé, petrezselyem, lestyánlevél, tejföl) teszünk; néhány percig főzzük, sózzuk; apró kockatésztával tálaljuk (T)

* főzelék I.: 2 ek. zsemlemorzsát megpirítunk egy kis vajon; ráteszünk fél kilogramm porcsinlevelet, és megpuhítjuk; húslével felöntjük, tejföllel ízesítjük; meghinthetjük zabpehellyel (AV)

* főzelék II.: a spenóthoz hasonlóan (Duke, AV)

* főzelék III.: 20 dkg porcsinlevelet sós vízben puhára főzünk, apróra összevágjuk; saját levével, vékony rántással besűrítjük; kevés sóval, cukorral (édeskével) ízesítjük (T)

* párolva I.: 200 g fiatal levelet vízben puhára párolunk, robotgéppel pépesítjük, megsózzuk, tejszínnel ízesítve köretként esszük (AV)

* párolva II.: 50 dkg porcsint olajon megpárolunk, hogy kissé megpuhuljon; 3 ek. szójamártással és pici sóval még 5 percig pároljuk; azonnal tálaljuk (T)

* köret: krumplival keverve-átpárolva (mm)

* saláta I.: a negyed kilogramm zsenge, megmosott porcsinlevelet összekeverjük az alábbi öntettel: 2 ek. extra szűz olívaolaj, 1 ek. citromlé, só, bors, kevés apróra vágott lilahagyma (AV)

* saláta II.: a leveleire szedett 60 dkg porcsint összekeverjük egy doboz levétől lecsepegtetett kukoricával és jégbe hűtjük; finomra összevágunk egy kis fej újhagymát, elkeverjük egy-egy kiskanálnyi mustárral, porcukorral, ecettel, valamint sóval, és 5 kiskanálnyi olajjal; felengedjük 2 deci tejföllel vagy kefirrel; közékeverünk egy-egy csokor finomra vágott petrezselymet és kaprot; hűtőszekrénybe tesszük; a salátát tálalás előtt öntsük le ezzel az ízekben gazdag mártással (T)

* saláta III.: 15 dkg porcsinlevelet 0,5 dl fűszerekből főzött tea, 1 evőkanál citromlé, só, 1 teáskanál olaj keverékével elegyítjük; frissen fogyasztjuk (T)

* saláta IV.: a zsenge, megtisztított, megmosott leveleket (250 g) a következőkkel keverjük össze: 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, só, bors és egy kevés, apróra vágott vöröshagyma; előétel gyanánt fogyasztjuk

* saláta V. (meleg): 500 g porcsinlevelet megmosunk, megtisztítunk; lábosban ecetes-sós vizet forralunk, ha forr, beleadjuk a porcsint, félrehúzzuk a tűzről, és két percre befedve állni hagyjuk; ezalatt 100 g kockára vágott szalonnát egy kis lábosban világossárgára sütünk, a salátát a vízből kivéve tálra tesszük; ha túl sok vizet ereszt magából, keveset leöntünk róla; a forró, tepertős zsírba 3 dl tejfölt hirtelen bekeverünk, és ráöntjük a porcsinra; azon melegében tálaljuk; tehetünk hozzá kevés fokhagymát is

* saláta VI.: fejes saláta, porcsin, zöld fűszer, bazalikom, zsázsa; fokhagymás, citromos, olívaolajos joghurtöntettel

* saláta marhahússal: 10 dkg főtt marhahúst apróra összevágunk. Fűszerkeveréket 0,5 dl tejbe áztatunk, 1 evőkanál mustárral, 15 dkg porcsinlevéllel és a marhahússal elkeverünk. 1 órai állás után fogyaszthatjuk (T)

* porcsinsült: fiatal porcsinlevelekből és -hajtásokból 500 grammot gyűjtünk, megmossuk, durván összevágjuk, aprított petrezselyemzölddel, sóval, borssal, szerecsendióval és ízlés szerinti mennyiségű fokhagymával olajban megpároljuk, 2 tojássárgájával és tejben áztatott száraz kenyérrel (200 g) összekeverjük, kikent tepsibe öntjük, száraz reszelt sajttal meg­hintjük, tetejét vajjal meglocsoljuk és forró sütőben kisütjük (T)

* porcsin franciásan: negyed kilogramm porcsinlevelet lobogó sós vízbe dobunk, majd leszűrjük; extra szűz olívaolajon petrezselyemzölddel, fokhagymával, sóval, borssal, szerecsendióval hirtelen átsütjük; házi tejben vagy húslevesben beáztatott száraz kenyérrel puhára főzzük, reszelt házi sajttal, zsemlemorzsával megszórjuk, vajdarabkákat rakunk a tetejére; forró sütőben sütjük, amíg a teteje aranysárga lesz (AV)

* porcsin holland módra: a virágzás előtt lecsípjük a hajtások csúcsát (200 g), megmossuk, lobogó vízzel leforrázzuk, szitán lecsöpögtetjük; 50 g vajjal, egy csipet sóval és borssal puhára pároljuk, csipetnyi liszttel és néhány tojássárgájával behabarjuk; a főzeléket pirított kenyérszeletekkel tálaljuk

 

  1. Kontraindikációk

* a levelek száraz kivonata nagy mennyiségben emésztési zavarokat okozhat

 

  1. Források

 

* Rácz Edit: Erdő, mező ehető növényei – Kövér porcsin (Portulaca oleracea). In: http://antalvali.com/kover-porcsin-portulaca-oleracea.html, letöltés: 2015. 07. 15.

* Duke, James A. dr.: Gyógynövénypatika. Reader’s Digest Kiadó, Budapest, 2006. 75, 90–91, 114, 142–143, 178, 192, 260–261, 301–302, 327–328, 387, 397, 401, 418, 438, 485–486, 493, 499, 508.

* Kövér porcsin. In: Terebess konyhakert, http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/kover_porcsin.html, letöltés: 2015. 07. 15.

* mijemaja: Kövér porcsin salátába ételekbe készítve, avagy porcsin a kertemben és a konyhámban. In: http://igyfozanyatok.blog.hu/2013/08/02/kover_porcsin_a_kertemben_es_a_konyhamban

* Lőrincz Balázs: Mire is jó a kövér porcsin. In: http://blog.egeszsegeletmod.hu/gyogynovenyek/mire-is-jo-a-kover-porcsin/, letöltés: 2015. 07. 15.

* Porcsin. In: Wikipedia, https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6v%C3%A9r_porcsin, letöltés: 2017. 07. 15.