Kedvenc meggybefőttünk

15_meggybefotthoz_1.jpgÚjra elkezdődött a befőzési szezon, kicsit vártam már, ám ahogy szétnézek a konyhában: a spájz felé nyíló ajtó eltorlaszolva egy láda cseresznyével, mellette kis asztalon a kifőzött befőttesüvegek, és a délután még rám vár a 10 kiló gyümölcs kimagozása... - most, így, benne mégsem olyan. Az viszont mégis felbecsülhetetlen, ahogy mesélem a 2,5 éves lányomnak: a mami főz cseresznyelekvárt, hogy Titi és Apa megehesse, és akkor kimegy a spájzba, és mutatja, hogy "Ott" - ahol még sorakoznak a tavalyi befőzések maradékai. Igen, ezért mégis érdemes, akárhány mag is vár rám.

Mivel először készítek cseresznyelekvárt, bevált receptem még nincs, a tavalyi meggybefőtt azonban utánozhatatlan lett, ezért - hogy hátha még időben vagyok - megosztom veletek a receptjét.

15_meggybefotthoz_2.jpg7 liter vízbe teszek 2 kiló cukrot (még fehér cukorral készítettem tavaly, lehet, hogy idén ezt még nem sikerül lecserélni), 1-1 teáskanál őrölt fahéjat és szegfűszeget, valamint 1-1 mokkáskanál őrölt gyömbért és citromsavat.

Összeforralom, és beleteszem a magozott meggyet, 3-5 percig együtt forralom, majd üvegekbe merem. 

Fejjel lefelé fordítom az üvegeket, majd lábosba teszem őket, amit az üvegek háromnegyedéig megtöltök vízzel, és gyöngyözve forralom 20-40 percig. A lábost párnákkal, paplanokkal veszem körbe, és így hagyom kihűlni (1-3 nap).

A szirup maradékát az édesszájú férjem megiszogatta.

A szirup először nagyon édesnek tűnik, de a meggy enged a levéből, ezért mire levettem a polcról, annyira a meggyíz dominált, hogy a férjem egyenesen savanyúnak nevezte. Amolyan meggyesen savanyúnak. A lényeg, hogy a család úgy szavazott, természetesen jelent meg a gyümölcs íze.

Ne dobjuk ki a meggy és a cseresznye kocsányát és leveleit sem! A cseresznye és a meggy gyógynövényként való felhasználása itt olvasható.

 

 

Képek: encrypted-tbn0.gstatic.com, encrypted-tbn0.gstatic.com